Zaboravite na parizer i paštetu: Evo nekoliko ideja za jeftin i brzinski ručak u vrijeme ispitnih rokova
10. veljače 2018.
U vrijeme ispitnih rokova, realno, rijetko tko ima vremena za odlazak u menzu ili pripremu velike gozbe. Zbog toga brojni studenti posežu za brzom hranom – uglavnom sendvičima, paštetama, tjesteninom iz vrećice ili se u to vrijeme hrane u pekari. Majka i baka vam time vjerojatno nisu najzadovoljnije, a niti vaš želudac, pa smo odlučili dati vam pet ideja za jeftine, brze i jednostavne obroke koje možete pripremiti u kratkoj pauzi od učenja.
Obećavamo, čak i oni najmanje vješti u kuhinji neće imati problema za pripremu ovih jela, a vaš želudac bit će vam zahvalan. Super ideja je i da, ako imate cimere ili docimere, napravite veću količinu pa podijelite troškove, a možete se i dogovoriti da obavezu kuhanja svaki dan preuzme netko drugi.
Zapečena tjestenina s tunjevinom
Izdvojeni članak
Sastojci
- 300 g šuplje tjestenine
- 25 g maslaca
- 25 g brašna
- 300 ml mlijeka
- 125 g ribanog sira
- 1 konzerva tunjevine (komadi)
- 150 g kukuruza iz konzerve
- peršin, sol, papar
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a tjesteninu prokuhajte dvije minute manje od vremena koje piše na pakovanju.
- Maslac otopite i na njemu kratko popržite brašno pa potom postupno dodajte mlijeko dok ne dobijete gušći umak. Maknite s vatre i dodajte sir te promiješajte dok se ne otopi.
- Dobiveni umak pomiješajte s tjesteninom, dodajte kukuruz i tunu te na kraju posolite, popaprite i dodajte peršin. Jelo možete jesti i ovako, a možete ga i zapeći u prethodno zagrijanoj pećnici na 15-20 minuta.
Omlet sa šunkom i sirom
Izdvojeni članak
Sastojci
- 2 cijela jaja i 3 bjelanjka
- 1 nasjeckana crvena paprika
- 1 maja glavica luka ili četvrtina veće
- 5 šnita šunke (pilećih ili purećih prsa u ovitku)
- 25 g ribanog sira
- ulje, sol, papar
- Po želji: tost i rajčica za posluživanje
Priprema
- Na žlici ulja prepržite 4 minute papriku i luk. Istovremeno umutite cijela jaja i bjelanjke.
- Povrću dodajte jaja, kratko prepecite te, kada je jelo već pri kraju, dodajte šunku i sir.
- Poslužite uz tost i rajčicu.
Brze lazanje sa špinatom i gljivama
Izdvojeni članak
Sastojci
- 1 češanj češnjaka
- 250 g narezanih šampinjona
- 200 g listova špinata
- 300 g topljivog sira (edamer, gouda i sl.)
- 4 žlice ribanca, parmezana ili nekog drugog tvrdog sira
- 6 listova za lazanje
- pola žličice timijana, ulje, papar, sol
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Na zagrijano ulje dodajte nasjeckani češnjak, pržite 1 minutu, te dodajte gljive i začinite timijanom.
- Nakon 3 minute, dodajte špinat i pirjajte 2 minute, odnosno dok listovi ne uvenu. Maknite povrće s vatre, dodajte obje vrste sire i po želji dodatno začinite (imajte na umu da je sir slan, pa svakako prije soljenja kušajte).
- Četvrtinu smjese dodajte na dno posude za pečenje, pa posložite na to listove tjestenine i ponavljajte postupak dok ne potrošite smjesu i tjesteninu.
- Posipajte parmezanom i pecite oko 35 minuta, odnosno, dok tjestenina ne bude kuhana do kraja.
Najjednostavniji rižoto
Sastojci
- 200 g mesa (piletina, svinjetina, kobasice, morski plodovi)
- pola glavice luka
- 1 manja paprika
- 1 šalica mješavine graška i mrkve
- pola šalice riže (oko 7 grama)
- pola dcl pasirane rajčice
- začini po želji: peršin, origano, sol, papar, Vegeta
Priprema
- Luk sitno nasjeckajte i kratko ga pirjajte na malo ulja,Priprema a potom dodajte meso narezano na kockice.
- Kada je meso već napola gotovo, dodajte preostalo povrće: mrkvu i grašak te papriku.
- Nakon 5 minuta dodajte začine i pasiranu rajčicu, promiješajte i dodajte prethodno opranu rižu.
- Jelu dodajte tekućinu (voda ili temeljac) i kuhajte dok riža nije gotova, oko 20 minuta. Miješajte nekoliko puta tijekom kuhanja i po potrebi dodajte tekućine.
Brza sirnica
Izdvojeni članak
Sastojci
- jedan mileram i jedno kiselo vrhnje (400 g + 180 g)
- 3 jaja
- 1 dcl ulja
- 1 žličica soli
- 300 g kora za savijače (jufka)
- 1, 5 dcl vode
Priprema
- Jednu kru za savijače stavite na uljem premazano dno lima za pečenje.
- Ostale kore za savijače natrgajte na manje komade u veću posudu. Dodajte vrhnje, jaja, ulje, sol i vodu te sve pomiješajte pjenjačom.
- Dobivenu smjesu prelijte u prethodno pripremljeni pleh i pecite 45 min- sat vremena na 180 stupnjeva.