Pretraga

Zbog njih nećete morati brinuti o količini: Zdravi keksi s čokoladom koje možete i sami napraviti

A- A+

Čak i da niste netko tko uživa u blagdanskom raspoloženju, vjerojatno volite blagdane zbog hrane. Ovo su dani kada je dozvoljeno jesti što god se želi, i koliko god se želi. Međutim, u nekom trenu blagdani završe i vrijeme je za povratak u stvarnost i onda nije dobro. No, ne više!

Ilustracija, foto: Unsplash; Yullina D

Blagdansko vrijeme je ono kada se većinu vremena družimo s najbližima i najdražima. Istina, tu i tamo se dogodi neka osoba koja nam možda i nije najbliža (a ni najdraža), ali u principu su to slatka vremena. Pogotovo ova između Božića i Nove godine – doslovno slatka, zato što gotovo pa svako ozbiljno druženje počne ili završi na hrani. U ovo vrijeme godine se pripremaju razni specijaliteti, pa tako i oni slatki.

I dok ćete možda tijekom godine uspjeti odoljeti kupovini čokolade ili keksa, pa možda čak i tome da ih pojedete iako su u vašoj blizini, kako reći ‘ne’ kolačima koje je netko ispekao, s namjerom da vas počasti? Jednostavno, ne bi bilo u redu. Možda je još i bolje ono kada vi morate ispeći kolače – kako da ih ne pojedete onda?

Zato donosimo jednostavno rješenje – ispecite zdrave kekse s čokoladom i bez grižnje savjesti uživajte u njima. Ovo vjerojatno zvuči kao trećerazredna reklama za kekse pa ćemo se samo ispraviti – donosimo recept od Brit+Co za ukusne kekse s čokoladom, bez dodatnog šećera! Zvuči bolje, zar ne? A sada krećemo na sam recept, koji će vam biti dovoljan za čak 28 keksa.

Izdvojeni članak

Probali smo više varijanti, a onda našli pravu: Ovo je recept za savršeni domaći gingerbread

Sastojci

  • konzerva slanutka
  • 2 bjeljanka
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 240 ml kokosovog mlijeka
  • 85 g meda
  • 30 g maslaca od badema
  • 5 g soli
  • 8 g praška za pecivo
  • 80 g instant zobenih pahuljica
  • 85 g komadića čokolade

Priprema

Pomiješajte slanutak, ekstrakt od vanilije i kokosovo mlijeko u jednu zdjelu i miješajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Možete se poslužiti i mikserom kako biste izbjegli grudice. Zatim toj smjesi dodajte med, maslac od badema, bjelanjke, sol i prašak za pecivo. Miješajte dok se sve lijepo ne stopi. Odvojeno usitnite zobene pahuljice, sve dok ne budu podsjećale na brašno. Zatim to i komadiće kolače dodajte u smjesu.

Koristeći žlicu, smjesu rasporedite po tepsiji, praveći oblik keksa. Pecite ih 15-ak minuta na 150°C, s time da ih nakon desetak okrenete. Dobit ćete mekane kekse u kojima možete uživati – bilo sami, ili s dragim društvom. Dobar tek!