Znanost iza marihuana ‘munchiesa’: Zašto ste toliko gladni nakon pušenja trave
Znanstvenici tvrde da su možda otkrili zašto korisnici marihuane nakon pušenja žude za različitim vrstama hrane. U studiji su povezali pojačanu glad koju iskuse korisnici trave s njezinom moći da proizvodi jaču osjetljivost na mirise i okuse.
Svi koji su ikada pušili travu posvjedočit će kako su imali strahovit napadaj gladi nakon čega su uživali u hrani više nego u normalnom stanju. Znanstvenici tvrde kako su istraživanjem otkrili zašto je tako, piše Huffpost.
Pojačana glad uzrokovana povećanim njuhom
U studiji objavljenoj prije tjedan dana u časopisu Nature Neuroscience, istraživači su povezali pojačanu glad koju iskuse korisnici trave s njezinom moći da proizvodi jaču osjetljivost na mirise i okuse.
Miševe (česte objekte neuroznanstvenih istraživanja zbog iznenađujuće količine kognitivnih sličnost koje dijele s ljudima) su izložiili ulju banane i badeva kako bi testirali njihovo osjetila njuha.
Kada su to učinili, miševi su detaljno njušili ulja, no nakon nekog vremena prestati davati im pozornost. Ipak, miševi koji su u sebi imali dozu THC -a , nastavili su s njušenjem, demonstrirajući pojačanu osjetljivost na miris. Ti miševi također su imali i pojačani apetit te su jeli dosta više.
Marihuana utječe na apetit
Povećani je osjećaj mirisa povezan s povećanim apetitom. Kao što je prije objavio LiveScience, i znanstvenici i farmakolozi jako su zainteresirana za način na koji marihuana utječe na glad kod pacijenata sa smanjenim apetitom, kao i kod onih koji prolaze kroz kemoterapciju ili žele smršavjeti.