Prvi domaći film za milenijalce ‘ALEKSI’ stigao u kina

Ima 28 godina, želi što prije pobjeći iz Hrvatske, po mogućnosti u – Berlin, ne vjeruje da se trud i rad isplate, kao ni da treba čekati „onog pravog”. Ona je predstavnica jedne nove generacije žena, ona je – Aleksi.

ALEKSI u hrvatskim kinima

Prvi domaći film namijenjen generaciji milenijalaca, Aleksi debitantice Barbare Vekarić, s Tihanom Lazović u naslovnoj ulozi, stigao je u hrvatska kina 25. listopada.

Naslovna junakinja Aleksi vraća se kući sa studija i, budući da ne uspijeva pronaći posao, tijekom ljeta na Pelješcu pokušava pronaći samu sebe. Njezini roditelji (tumače ih Neda Arnerić i Aljoša Vučković) nisu oduševljeni tim razvojem događaja i priželjkuju da od Leona Lučeva preuzme vođenje obiteljskoga vinskog podruma. No Aleksi, poučena primjerom prijateljice koju tumači Nataša Janjić, ima druge planove koji uključuju i tri posve različita muškarca, a igraju ih Jason Mann, Goran Marković i Sebastijan Cavazza.

„Aleksi nije karakter kakav često viđamo u filmovima – ona je kreativna, buntovna, bistra i senzibilna mlada žena koja iskazuje svoju seksualnost bez pardona. Ona je antijunakinja”, kaže o svojem filmu Vekarić, opisujući ga i kao feel-good.

Tihana Lazović za svoju je interpretaciju Aleksi dobila najviše ocjene kritike na ovogodišnjem Pula Film Festivalu, a sama o filmu kaže:

„Jako mi je drago što je hrvatska kinematografija dobila film koji nije teška socijalna drama. Vjerujem da će se mnogo mladih koji se bliže tridesetoj poistovjetiti s Aleksi.”

Autori su filmske glazbe Jura Ferina i Pavle Miholjević, autor pjesama benda Goran i sateliti jest Tvrtko Hopek Les, a u filmu su upotrijebljene i skladbe mladih i perspektivnih glazbenika J. R. Augusta i Lovely Quinces te jedna pjesmu popularne Lidije Bačić koja u filmu ima i cameo ulogu.

Aleksi je nastala u produkciji zagrebačkog Studija dim, u koprodukciji s FilmKombajnom (Srbija), Motionom (Hrvatska) i HRT-om, a uz potporu HAVC-a i Filmskog centra Srbije.

Scenografkinja Ines Atman odabrala je za film prekrasne lokacije pelješkog vinogorja, koje su, nažalost, stradale u ovoljetnim požarima pa je Aleksi, snimljena gotovo „instagramskom” kamerom Filipa Tota, i jedan od posljednjih tragova njihova nekadašnjeg izgleda.

Aleksi je svečanu zagrebačku premijeru imala u sklopu Girls Weekenda u kinu Kaptol Boutique Cinema, a u kinodvorane širom Hrvatske stigao je 25. listopada. Aleksi možeš pronaći na Facebooku i Instagramu.

Isječak iz filma ALEKSI

… eskapističke sastavnice filma zapravo pomažu da se jasnije izoštri osnovni politički problem filma – problem generacije kojoj bijeg odavde nije socijalni, nego duhovni i higijenski imperativ.

Jurica Pavičić, Jutarnji list

Barbara Vekarić je s uspjehom položila debitantski nastup u dugoj formi, prije svega pokazavši da vlada zanatom, što se ponekad i mora podcrtati kada je u pitanju hrvatski film u kojemu se često miješaju želje i mogućnosti…

Mate Ćurić, Glas Istre

Odgovori