[ZADATAK DANA] Možete li odgovoriti na pitanje koje ni nakon dugo mozganja nisu znali Kotiga i natjecatelj?

Potjera je jučer ponovno iznjedrila jedno interesantno pitanje, koje je nemalo zbunilo i lovca Kotigu i 20-godišnjeg natjecatelja Hrvoja. Naime, u igri na ploči suparnici su si dali možda najviše razmišljanja, otkada se prikazuje Potjera u Hrvatskoj te je njihovo mozganje na kraju prekinuo voditelj Tarik Filipović.

No, ni nakon tolikog razmišljanja nijedan od igrača nije uspio ponuditi točan odgovor. Time su barem ispunili traženu vjerojatnost iz upita. Zbog zanimljivosti pitanja, odlučili smo ga pretvoriti u današnji zadatak dana pa se onda okušajte u rješavanju:

Pet plus za sastavljače pitanja: U Šifri postavljeno mrak pitanje, a možete li ga riješiti?

Kolika je približna vjerojatnost da će, ako budu pogađali, i natjecatelj i lovac krivo odgovoriti na ovo pitanje?  

Rješenje prethodnog zadatka dana

U pretohodnom zadatku dana smo vas tražili da preračunate američke mjerne jedinice u europske. Evo i točnih rješenja –

a) 1 barrel je 158,9 litara

b) 1 nautička milja je 1.852 kilometra

c) 1 stopa je 0.3048 metra

d) 1 funta je 0,453 kilograma

I imali smo bonus pitanje, koje je glasilo – Koja je vrijednost dimea u odnosu na dolar? Dime je jedna desetina dolara odnosno deset centi.

Pratite više zanimljivih zagonetki i mozgalica na našoj Facebook stranici Kvizovi opće kulture.

14 komentara

 1. Odgovor je B. Pr(natjecatelj odabire pogrešan odgovor & lovac odabire pogrešan odgovor) = Pr(natjecatelj odabire pogrešan odgovor) x Pr(lovac odabire pogrešan odgovor) = 2/3 x 2/3 = 4/9 = 0.44 = 44%.

 2. Točan odgovor je 44%.

  3 su pitanja što znači kako postoji ukupno 9 različitih kombinacija koje mogu ponuditi lovac i natjecatelj (AA, AB, AC, BA, BB, BC, CA, CB, CC).
  Koji god odgovor bio točan (npr. B) on se nalazi u točno 5 kombinacija. Znači, u preostale 4 od 9 kombinacija obojica daju netočan odgovor a to je 4/9=0,4444 => 44,44%.

 3. Budući da postoji 9 mogućih kombinacija odgovor AA,AB,AC,BA,BB,BC,CA,CB I CC. Ako uzmemo da je bilo koji odgovor točan, vidimo da se on pojavljuje 5 od 9 puta, tako da će netočan odgovor bitu u 4 od 9 situacija tj 4:9=0.4444 odnosno 44%.

 4. 9 je mogućih ishoda a samo jedan bi ishod bio točan tj 8 je mogućih ishoda da su obojica krivo odgovorili dakle 8/9 je 0,88 tj 88% pošto su dvojica 44%

 5. Nije tako teško. Da prvi igrač pogriješi vjerojatnost je 66,66%. Da i drugi pogriješi ista je vjerojatnost, ali to primjenjujemo na već izračunatu vjerojatnost pogreške prvog igrača. Znači 66,66% od 66,66 jednako je 44%.
  To dječaci sigurno znaju ali im je bilo teško izračunati napamet.

Odgovori