[ZADATAK DANA] U mozgalici je potrebno pretakati iz šupljeg u prazno pa vjerujemo da će se mnogi snaći u tome

Nakon što je protekli zadatak dana, koji smo pokupili u Potjeri dosegnuo neslućenu pozornost, ostajemo na matematici. Doduše za rješavanje su vam potrebna doista osnovna znanja iz ovog predmeta i nešto zdravorazumske logike.

Uglavnom potrebno je pretakati tekućinu iz posude u posudu te tu i tamo otvoriti slavinu da bi se dobila potrebna količina vode.

Okušajte se u rješavanju: 

[ZADATAK DANA] Možete li odgovoriti na pitanje koje ni nakon dugo mozganja nisu znali Kotiga i natjecatelj?

Imaš jednu posudu volumena 5 litara, drugu posudu volumena 3 litra i vodu sa slavine u neograničenoj količini. Potrebno vam je je 4 litra vode. Kako možete dobiti 4 litra koristeći samo ove dvije posude?

Rješenje prethodnog zadatka dana

Kao što smo prethodno spomenuli, prošli zadatak dana u kojem je trebalo izračunati vjerojatnost, a koji se pojavio u Potjeri, privukao je enormnu pozornost. Od četvrtka do danas preko 27.000 ljudi je kliknulo na taj zadatak pa je vrijeme da objavimo i rješenje, mada su neki vrlo brzo sami došli do njega.

Uglavnom pitanje o kojem su Kotiga i natjecatelj mozgali valjda dvije minute tijekom igre na ploči je glasilo:

Kolika je približna vjerojatnost da će, ako budu pogađali, i natjecatelj i lovac krivo odgovoriti na ovo pitanje?  

Točan odgovor je 44%.

A do točnog rješenja ste mogli doći putem formule 2/3 x 2/3 =4/9 =0.44. Dakle u 4 od 9 slučajeva obojica mogu krivo odgovoriti ako pogađaju, što je približno 44%. Devet je potencijalnih kombinacija odgovora lovca i natjecatelja – AA, BB, CC, AB, AC, BA, BC, CA i CB. Ako je točan odgovor pod B, njih obojica su fulali ako su kliknuli AA, CC, AC, CA. Dakle u 4 od mogućih 9 situacija, što je 44% slučajeva.

Odgovori