[ZADATAK DANA] Nadamo se da se šale: Maturanti kažu da su na Matematici imali problema s ovim, pokušajte ga riješiti

Posljednji ispiti državne mature za pristupnike jesenskog roka već su završili, a najviše kandidata polagalo je obje razine Matematike, njih preko 3.600. Kao što to i uvijek biva s Matematikom, maturanti su s pojedinim zadacima imali poteškoće. Jedan jednostavni koji je dio pristupnika proglasio trik pitanjem naš je današnji zadatak dana.

foto: pixabay

U jednoj maturantskoj grupi na Facebooku razvila se rasprava oko zadatka osnovne razine mature iz Matematike na jesenskom roku. Bili dobri matematičari ili ne, oni koji su taj predmet učili 12 godina s ovakvim osnovnoškolskim zadatkom nikako ne bi smjeli imati problema. Stoga smo ga odlučili pretvoriti u naš današnji zadatak dana, koji glasi ovako:

[ZADATAK DANA] Koliko Marijani treba da stigne Stjepana? Rješenje kao da je nadomak ruke, ali će ga mnogi teško pronaći

Odredite najmanji prirodni broj koji je djeljiv s brojevima 42, 140 i 210.

Točno rješenje objavit ćemo uz sljedeći zadatak dana.

Rješenje prošlog zadatka dana

Naš prošli zadatak dana također je bio matematički. Zadana je bila duljina koraka mladića i djevojke te broj koraka koje naprave u minuti. Bilo je potrebno izračunati koliko će koraka napraviti djevojka dok ne stigne mladića, ako je počela hodati minutu prije njega.

Točno rješenje je 900 koraka.

3 komentara

  1. Nešto vam ne valja u opisu ispod naslova Rješenje prošlog zadatka dana. Nema link, a ne da mi se tražiti original, ali budući da piše “koliko će koraka napraviti djevojka dok ne stigne mladića, ako je počela hodati minutu prije njega.” jedini zaključak je da će ga “stići” kad obiđe cijelu Zemlju za puni krug više od njega ako hoda brže od njega ili ga neće stići nikad nego će ON stići nju ako je on brži. Malo vas u matematičkom zadatku muči predmet Hrvatski jezik.

Odgovori