Vijesti

Objavljen je ispitni katalog iz Povijesti za nadolazeću državnu maturu koju je prošle školske godine prijavilo 1,390 kandidata. Ispit iz Povijesti izborni je predmet na maturi i kao i lani piše se 120 minuta. Kao i prethodni katalozi, tako je i ispitni katalog iz Povijesti usklađen s odobrenim Nastavnim planom i programom za Povijest u gimnazijama. 

[Matura '17] Evo kako će izgledati državna matura iz Povijesti
Flickr; Tonino

Prošlogodišnji ispit iz Povijesti podijelio je mišljenja kandidata pa je tako nekima bio dosta zbunjujuć, a nekima je pisanje ispita prošlo bez pretjeranih poteškoća. I ovogodišnji ispit iz ovog izbornog predmeta donosi gradivo koje se uči  u četiri godine srednjoškolskog obrazovanja, a evo što vas očekuje. 

Područja ispitivanja

Na ovogodišnjem ipsitu iz Povijesti na državnoj maturi kandidate očekuju ispitni zadaci iz četiri područja koja se odnose na Uvod u povijest, pretpovijest i stari vijek, zatim na Srednji vijek i novi vijek do početka XVIII. stoljeća, Novi vijek u XVIII. i XIX. stoljeću i na kraju Svijet XX. i XXI. stoljeća. 

Ispitom iz Povijesti provjerava se u kojoj je mjeri pristupnik ovladao različitim znanjima iz opće i nacionalne povijesti koja su navedena u ispitnom katalogu. Tako se od pristupnika očekuje znanje i poznavanje temeljne povijesne terminologije, događaja, pojava i procesa. Također, od maturanata i ostalih pristupnika očekuje se razumijevanje predmetnih sadržaja uporabom povijesnih zemljovida i izvora.  

Četiri vrste zadataka, ukupno 80 njih

Strukturno gledano, ispit iz Povijesti na državnoj maturi ima ukupno 80 zadataka koji su sačinjeni od četiri različitih tipova zadataka. Na ispitu kandidate očekuju zadaci višestrukoga izbora, zadaci kratkoga odgovora te zadaci višestrukoga izbora koji se odnose na kronologiju i zadaci višestrukoga izbora uz polazni sadržaj. 

Najviše zadataka kandidate, njih 23 očekuje iz Srednjeg vijeka i novog vijeka do početka XVIII. stoljeća te iz Svijeta XX. i XXI. stoljeća. Ukupni broj bodova na ispitu koji se može ostvariti je 90. 

U zadacima višestrukog izbora koji se odnose na polazni sadržaj, svaki točno obilježen odgovor donosi jedan bod pa uspješnim rješavanjem zadataka pristupnik može ostvariti dva boda. Kako biste se što bolje pripremili za državnu maturu iz Povijesti možete riješiti kvizove koji se nalaze ovdje.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.