Vijesti

Prošlogodišnji ispit na državnoj maturi iz Likovne umjetnosti prijavilo je ukpuno 1.261 kandidata od toga najviše gimnazijalaca, a upravo je lani kada su kandidati zaključili da je ispit bio teži od godinu prije, bilo više prijavljenih za maturu iz tog predmeta. Ovogodišnji ispitni katalog iz Likovne umjetnosti nije se bitno promijenio, a ono što je sigurno pristupnike očekuje pregršt novih zadataka.

[Matura '17] Zadaci i analiza likovnog djela ono je što vas očekuje na maturi iz Likovnog
Pinterest

Ispitni katalog iz Likovne umjetnosti usklađen je s odobrenim četverogodišnjim nastavnim planom i programom za Likovnu umjetnost u gimnazijama, a svaki onaj pristupnik koji je slušao Likovnu umjetnost prema dvogodišnjemu nastavnom programu treba proširiti stečeno znanje sadržajima četverogodišnjega gimnazijskog nastavnog programa koristeći se dodatnom odobrenom literaturom.

Pet područja ispitivanja

Na ispitu iz Likovne umjetnosti od pristupnike će se provjeravati znanje iz pet područja nastavnog gradiva. Tako će se provjeravati znanje iz temeljnih sadržaja likovne umjetnosti, likovne umjetnosti od pretpovijesti do romanike, likovne umjetnosti od romanike do 20. stoljeća te iz dizajna, fotografije i filma. 

Ispitom iz Likovne umjetnosti provjerava se u kojoj je mjeri pristupnik ovladao različitim znanjima iz svjetske i nacionalne likovne umjetnosti navedenima u ispitnome katalogu. Ispituje se poznavanje i primjena znanja iz teorije likovnih umjetnosti, temeljnih likovnih pojmova, likovnih vrsta, specifičnosti likovnoga oblikovanja, glavnih formalnih i ikonografskih karakteristika likovnih djela, karakteristika stilskih razdoblja i umjetničkih pravaca, najistaknutijih umjetnika i njihovih reprezentativnih likovnih djela te sposobnost analize umjetničkih djela prema jasno određenim kriterijima. 

Dvije ispitne cjeline

Prema ispitnom katalogu, a kako je bilo i prethodnih godina, državna matura iz Likovne umjetnosti sastoji se od dvije cjeline bez stanke. Prva ispitna cjelina traje 70 minuta, a druga, koja se sastoji od analize ispitnog primjera traje ukupno 50 minuta. 

Najviši broj bodova koji pristupnici mogu ostvariti na ispitu je 100, a prva prva ispitna cjelina od toga iznosi 80 bodova. 

Tijekom pisanja obaju dijelova ispita iz Likovne umjetnosti dopušteno je upotrebljavati kemijsku olovku plave ili crne boje, ravnalo, trokut, olovku, gumicu, flomastere u boji i šestar.

[Matura '17] Zadaci i analiza likovnog djela ono je što vas očekuje na maturi iz Likovnog
Bodovanje prve ispitne cjeline
[Matura '17] Zadaci i analiza likovnog djela ono je što vas očekuje na maturi iz Likovnog
Bodovanje druge ispitne cjeline

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.