Vijesti

Učenik XV. gimnazije Kristijan Rupić na državnoj je maturi pokazao izvanredno znanje iz obaveznih i izbornog predmeta i time postao jedan od 30 najmaturanata koji su ove godine briljirali na državnoj maturi. 

[NAJMATURANT] Državni prvak iz Kemije, Fizike i Logike puno bi toga mijenjao u školstvu
Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Kristijan se bavi programiranjem, bio je državni prvak iz nekoliko predmeta, a fakultetske obaveze ga vesele jer će se napokon moći posvetiti isključivo predmetima koji ga zanimaju. Za srednju.hr podijelio je dojmove s državne mature, dodjele nagrada 'Marin Soljačić' te otkrio što bi promijenio u hrvatskom školstvu.

'Zadovoljan sam državnom maturom'

Kristijan je završio XV: gimnaziju, odnosno popularni MIOC gdje se kroz četiri godine itekako istaknuo među svojim školskim kolegama. Osim što je dvaput bio državni prvak iz Kemije, ovaj najmaturant osvojio je prva mjesta na državnim natjecanjima iz Fizike i Logike stoga ne čudi činjenica da je s državnom maturom i više nego zadovoljan.

- Sve je prošlo u najboljem redu. Zadovoljan sam rezultatima. Sve sam napisao 90 posto, osim Matematike koju sam riješio sto posto tako da se nemam na što požaliti, otkriva Kristijan koji je za izborni predmet uzeo Fiziku. 

Za državnu maturu, kaže, nije se posebno pripremao, a nedavna dodjela nagrada najmaturantima u MZOS-u ostala mu je u lijepom sjećanju jer se susreo sa svojim školskim kolegama koje neke otprije zna

- Učio sam od mature do mature. Ovisno o tome kako su datumi ispita se bližili tako sam se spremao za taj predmet, kratko objašnjava budući FER-ovac.  

Promjene u školstvu

Ovaj Zagrepčanin koji će na jesen krenuti na Fakultet elektrotehnike i računarstva, kaže ne žali za srednjom školom jer se raduje novim izazovima koji ga očekuju na fakultetu, a raduje ga i činjenica što će se napokon moći posvetiti i programiranju koje tako silno voli.

Na pitanje postoji li nešto što bi volio promijeniti u hrvatskom školstvu, Kristijan je jasno i glasno uzviknuo kako se puno toga ima za promijeniti.

- Osim što bi informatika trebala biti obavezan predmet, mislim da se naše obrazovanje previše bazira na statičnom znanju. To bi trebalo promijeniti, proširiti naše učenje na mnogo praktičnije stvari. Evo primjerice, nas nitko u školi ne uči kako se služiti bankarstvom, ispuniti opću uplatnicu i slično. Zaista smatram kako treba mnogo toga promijeniti i ubaciti neke praktičnije elemente u učenje, zaključuje sada već bivši maturant. 

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.