Pretraga

[Najmaturantica] Maja briljirala iz fizike i matematike, a ljeto provodi radeći u tvornici slatkiša

A- A+

Požežanka Maja Begić, riješila je na ljetnom roku ovogodišnje državne mature fiziku bez ijedne pogreške, dok je na ispitu iz matematike imala 95 posto učinka. Budućoj studentici FER-a, nijedan ispit na maturi nije bio osobito težak, a kako nam sama otkriva, pripremala se redovitim učenjem tijekom srednje škole. Uz opuštanje i više nego zasluženi odmor, Maja ljeto provodi i povremenim radom u poznatoj požeškoj tvornici slatkiša Zvečevo.

Maja Begić/ privatna arhiva

Maja Begić je bivša učenica prirodoslovno-matematičkog smjera u Gimnaziji Požega, u kojoj je ostavila zapažen uspjeh. U sve četiri godine pohađanja nastave imala je prosjek ocjena oko 4,9. Takve, očito dobre radne navike, svakako su joj donijele i sjajne rezultate na državnoj maturi.

Na kraju se svega naučenog samo trebalo prisjetiti

– Za maturu sam se zapravo pripremala tijekom sve četiri godine školovanja u gimnaziji. Učila sam redovito, a na kraju sam ponovila svo gradivo koje je bilo traženo na maturi. Na maturi sam osim obaveznih predmeta pisala samo još jedan izborni, fiziku. na matematici sam imala 95% učinka, na hrvatskom 77,50%, na engleskom 84%, a na fizici 100%, statistički detaljno, kako joj očito ide, nam je svoje rezultate predočila Maja.

Dodala je i kako joj nijedan predmet nije bio posebno težak, ali da ju je više od ostalih brinuo engleski jezik, jer ga nikada nije voljela.

Maja ima napomenu tehničkog karaktera za buduće polagače državne mature

– Budućim maturantima bih poručila da obrate malo više pozornosti na vrijeme pisanja kako bi stigli prepisati odgovore na list koji je za to namijenjen, praktično savjetuje Maja.

Upravo taj savjet oslikava lakoću kojom je buduća brucošica zagrebačkog FER-a prošla državnu maturu.

– Cijeli proces odvijanja nije bio naročito težak, ali najgore mi je palo ranojutarnje buđenje, objašnjava Maja Begić

Maja se bavi s nekoliko hobija, a ovo ljeto povremeno i radi

– U slobodno vrijeme se volim družiti s prijateljima, izlaziti van, voziti se biciklom ,a povremeno i crtam, navodi nam Maja aktivnosti kojima se bavi u slobodno vrijeme.

No, ona nije navikla imati previše ‘praznog hoda’ pa se nakon mature javila i za povremeni rad u Zvečevu. Objašnjava nam da je dobila posao, ali da ne radi svakodnevno, nego ih iz spomenute tvornice zovu po potrebi.

Kao jednu iznimnu maturanticu zabrinuto smo ju pitali, namjerava li ostati u Hrvatskoj ili će poput velikog broja Slavonki i Slavonaca, i ona sreću potražiti negdje drugdje.

– Voljela bih ostati tu u Hrvatskoj ako mi se pruži adekvatno radno mjesto, a ako ne vjerojatno ću posao pokušati pronaći u inozemstvu, diplomatski odgovara Maja Begić.

Za kraj je komentirala i što bi izmijenila u obrazovnom sustavu Hrvatske.

– Uvela bih više prakse, a manje štrebanja jer često učimo i neke stvari koje nam nikad neće koristiti, zaključuje buduća studentica FER- a iz Požege. 

Pročitajte i ostale tekstove o ovogodišnjim iznimnim maturantima:

[Najmaturantica] Suzana Pratljačić: ‘Sviđa mi se novi način provjeravanja gradiva na državnoj maturi’

[Najmaturant] Karlo Semenić: ‘Raduju me novi izazovi na fakultetu i što ću učiti samo ono što volim’

Najmaturant: Joško Bilandžić iz 5 predmeta ostvario rezultat 95 posto ili više

[Najmaturant] Svestrani Ilan Nestić na maturi imao 100 posto na ispitu Psihologije

[Najmaturant] Marijan ostvario 100 posto iz dva predmeta i otkrio tajnu svog uspjeha 

[Najmaturant] Triatlonac Denis Pleše ne može se ni sjetiti gdje je sve prvi pri upisu

Najmaturant Splićanin Krunoslav rasturio maturu pa upisao Matematiku na Sveučilištu u Engleskoj

[NAJMATURANTICA] Laura je ‘rasturila’ fiziku i postaje brucošica na FER-u

[Najmaturant] Iako je Marin najbolji u generaciji iz hrvatskog jezika, upisao je biologiju na PMF-u