Pretraga

Preko 90 posto studenata protiv objave profesora Pravnog fakulteta na Twitteru

A- A+

Pred nekoliko je dana profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu, Vedran Đulabić, na svom Twitter profilu objavio fotografiju zamolbe jednog studenta. Student je, nakon što je iz usmenog odgovaranja kod profesora Đulabića dobio nedovoljan, od Uprave zatražio da usmeno odgovara pred nekim drugim profesorom. Odmah je reagirao Studentski zbor Pravnog fakulteta nazvavši objavu nekorektnom, a da je odluka profesora da javno objavi zamolbu neispravna smatra i 91 posto čitatelja portala Srednja.hr. Pritisak studenata očito se isplatio jer je profesor Đulabić fotografiju molbe uklonio sa svog profila.

Izvor: Twitter

– Kod doc.dr.sc. Vedrana Đulabić ocijenjen sam negativno iz predmeta lokalna samouprava na ispitnom roku 12. srpnja 2016., stoga molim da mi se odobri odgovaranje kod nekog drugog profesora s katedre Upravne znanosti na ispitnom roku 13. rujna 2016., stajalo je u molbi koju je profesor Đulabić objavio na svom Twitter profilu.

Stajalo, ali objave, kao ni komentara profesora da bi trebalo ‘prilikom upisa odmah tiskati diplomu i sve riješiti o jednom trošku’, više nema. Ne sumnjamo kako je na odluku profesora da objavu ukloni utjecao stav većine studenata kako se radi o izrazito nekorektnoj objavi.

O slučaju obaviješten Ured pravobraniteljice za studente

Nakon što je u medijima izašla vijest o tome kako je student zbog ocjene nedovoljan zatražio da odgovara kod drugog profesora, prvi se oglasio Studentski zbor Pravnog fakulteta koji je javnu objavu zamolbe studenta osudio.

– Bez obzira što se na fotografiji ne vide ime i prezime studenta, u molbi su navedeni podaci kojima se student među svojim kolegama može identificirati. Smatramo da je nekorektno i neprofesionalno na takav način javno komentirati studente te od Vas ovim putem tražimo da uklonite tu objavu, stoji u objavi Studentskog zbora.

O čitavom je slučaju obaviješten bio i Ured pravobraniteljice za studente. Nismo sigurni jesu li iz Ureda poduzeli neke korake, ali profesor Đulabić je objavu sa svoga Twitter profila uklonio.

91 posto naših čitatelja smatra kako je neispravna odluka profesora da objavi molbu

Razgovarali smo i s dvoje studenata Pravnog fakulteta, a oboje su se složili kako je profesor ovom objavom mogao nanijeti štetu studentu.

– Takva objava, ukoliko se ne sankcionira, može biti presedan za trend kada će profesori početi objavljivati razne zamolbe, ispite i slično, kazao nam je jedan student Pravnog fakulteta te dodao kako se profesor ovom objavom ‘ de facto izuzeo od ispitivanja studenta jer je dao sud o njegovoj molbi i cinično je komentirao pa bi njegovo neizuzeće moglo dovesti do neobjektivnosti pri ispitivanju’.

Sa Studentskim zborom i studentima prava složila se i većina čitatelja portala Srednja.hr u anketi koju smo proveli. Njih 91,03 posto smatra kako je profesor Đulabić donio neispravnu odluku kada je javno obavio zamolbu studenta. Nešto više od 5 posto čitatelja ne vidi ništa sporno u profesorovoj odluci, dapače, podržava ju. Samo 3 posto čitatelja neodlučno je je li Đulabićeva odluka bila ispravna.