Vijesti

Sve do 17. ožujka, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje kroz niz manifestacija obilježavat će Mjesec hrvatskog jezika. Mi smo im se u tome odlučili pridružiti, objavom niza tekstova vezanih uz jezične zanimljivosti i specifičnosti. Ovoga puta odlučili smo vas upoznati s pojmom 'ileizam'.

Što je ileizam, forma koju često koriste Milan Bandić i Zdravko Mamić?
Screenshot: YouTube

Iako ste nebrojeno puta čuli kako političari ili mala djeca koriste ileizam, teško da ste bili upoznati s nazivom te forme.

- Kada netko govori o sebi, najprikladnije bi bilo uporabiti prvo lice jednine, no kada se umjesto tog prvog lica uporabi treće, taj se čin naziva ileizmom, piše u svom znanstvenom radu 'Ileizam ili što je zajedničko roditeljima jednogodišnjaka i Milanu Bandiću', Marija Lovrić.

Nadalje, nabraja znanstvenica, ova se forma najčešće koristi u: sarkastičnim iskazima (u najširem smislu), u iskazima narcisoidnih govornika te u govoru usmjerenom djeci ili maminskom jeziku. Među političarima koji ovu formu vrlo često koriste je, pogađate, Milan Bandić. 

- Napisali ste puno članaka o Bandiću, a Bandić je najjednostavniji čovjek u ovoj Hrvatskoj. Bandić pokušava i vidite da mu uspijeva već četvrti put zaredom spojiti zagrebljublje – ljubav prema svom voljenom gradu, domoljublje – ljubav prema svojoj domovini i čovjekoljublje, kazao je jednom prilikom 2009. Bandić, navodi Lovrić u svome radu.

Ova govorna forma nije neobična pojava u govoru Zdravka Mamića, pogotovo u prilikama kada dotični povisi ton, da se pristojno izrazimo.

- Vi kažete i pozivate državne institucije i službe i kažete – Uskoče, Državno odvjetništvo, policijo, pravna državo, hapsite Mamića! I onda, što nije običaj, jer politika vrlo rado zajaše na valu medija, i politika i pravosudna tijela ne hapse Mamića jer nemaju elemenata da ga hapse! Pa nije vaš posao da zovete državne službe da hapse Mamića! Pa nije vaš posao da pozivate ministarstva kao što je Ministarstvo znanosti i sporta da mijenja zakone o sportu protiv Mamića, rekao je sam Mamić 2010., navodi Lovrić.

 Iako je u drugim jezicima ileizam možda učestalija pojava, u Hrvatskoj njegova uporaba baš i nije konvencionalna, a znanstvenica je svojim istraživanjem došla do sljedećeg zaključka: 

- Narcisoidno motivirani govornici uporabom ileizama (...) privlače na sebe pozornost i pridaju si dodatnu važnost, a nerijetko si i pripisuju različite pozitivne osobine. Ako uopćimo navedene uporabe, vidljivo je da se ileizme koristi kao mehanizam manipulacije sugovornikom/recipijentom, zaključuje Lovrić.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.