Kreativni nered

[LiDraNo'17] Od popisa lektire do maloljetničkog seksa

Objavljeno 05.04.2017 18:14 piše Laura Glamuzina

Izvedba Mate Rukavine, učenika 3. Razreda Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab pod mentorstvom profesorice Margarite Čutul, oduševila je žiri i zaslužila svoje mjesto na završnoj ceremoniji.

[LiDraNo'17] Od popisa lektire do maloljetničkog seksa
foto: Mate Rukavina na LiDraNo '17 foto:Ivan Božić|srednja.hr

Mate Rukavina je za svoj monolog izabrao tekst doktora Ostojića 'Od šume do seksa' koji se bavi mladim Jožom čija majka dolazi jer je primijetila promjene u njegovom ponašanju potaknute djelom 'Slavonska šuma' Josipa Kozarca. Naime, zbog temeljitih opisa šume i života u njoj Joža je počeo gledati 'gole gospodične na internetu', bar tako misli njegova majka Zorica koja je i sama pročitala tu knjigu.

Od velebnog hrasta do malog, golog drva

Zabrinuta da je njen sin još premlad za tako 'lascivne' opise šumskog krajolika. U pripovijetci možemo naći opise hrastova kao velikih, stasitih junaka i nekadašnjih krajiških vojnika koji prkose buri i munji svojom orijaškom snagom. Vjetar koji prolazi krošnjama šume uspoređen je pjesmom vila Slavonkinja koje pjevaju o jadu prošlih vremena, crkvenom glazbom i pjesmom nadgrobnicom. Kroz svojih par šetnji šumom, Kozarac nastavlja s opisivanjem natjecanja hrasta, jasena i brijesta u svojoj ogromnosti i veličini dok šumski robovi tj. grabovi i klenovi omotavaju njihova debla da ne ozebu te hrane hrast koji je suviše ohol da se za to sam pobrine. Ovi opisi su čak i u Zorici pobudili osjećaje i toplinu koju ona sama nije osjećala godinama. Nakon što Mate glasom, gestama i kretanjem utjelovi Zoricu, događa se nevjerojatna izmjena; u sekundi on postaje doktor.

Nakon što Mate glasom, gestama i kretanjem utjelovi Zoricu, događa se nevjerojatna izmjena; u sekundi on postaje doktor koji joj nudi rješenje: neka Joža ode na zdravstveni odgoj. Problematizirajući popis lektire i očiti nedostatak prigovora na popis od strane Crkve jer 'Problem je u tome što se Crkva oduvijek bolje razumjela u slike, nego u sam tekst.', doktor preporučuje da Joža pohađa zdravstveni odgoj na kojem će zasigurno toliko slušati o seksu da će se on demistificirati i seks mu više neće biti zanimljiv. Drugim riječima, zdravstveni odgoj će ga potaknuti na apstinenciju.

Pohvale sa svih strana

Zadnji dan održan je okrugli stol na kojemu je Mate pohvaljen za svoju brzu transformaciju, izbor teksta koji je relevantan u današnjici, povezanost teksta s glumcem i dramaturšku preciznost kojom je Mate izveo dvije dijametralno suprotne ličnosti u samo pet minuta. Mate, koji kaže kako bez publike nije ništa, pokazuje svoje kritičko razmišljanje i na pozornici i izvan nje stoga nije iznenađenje da je izabrao tekst koji kritizira i izaziva društvo.

- Živimo u veoma primitivnom društvu, samim time se to prenosi i na mlade ljude. Dignute su velike pompe oko popisa lektire jer navodno loše utječu na mlade umove. Također pitanje zdravstvenog odgoja loše prolazi kod konzervativaca , pa sam ja zajedno sa mentoricom odlučio kritizirati te aktualne teme na jedan satiričan način, objasnio je svoj izbor teksta Mate.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.