Pretraga

[Slagalica ’16] Napravite viziju razvoja vijeća učenika u RH

A- A+

Projekt Slagalica jedino je Case study natjecanje za srednjoškolce u Hrvatskoj, a u Slagalici koju je pripremila srednja.hr tražimo od učenika da nam predstave svoju viziju razvoja vijeća učenika u Hrvatskoj. Timovi mogu imati do tri člana, ali i profesora mentora. Učenici nisu svjesni svojih prava i obveza, kao ni uloge vijeća učenika u školi, županiji i nacionalnoj razini. Temelj svakog društva su mladi, ali u Hrvatskoj je zakonski okvir u kojem učenici mogu djelovati neadekvatan. Predstavite nam svoju viziju vijeća učenika, pokrenite promjenu i pritom zaradite!

foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Počinje III. izdanje Slagalice – Case study natjecanje za srednjoškolce

Više o projektu Slagalica možete pročitati ovdje, a svoja rješenja Slagalice možete slati do kraja 2016. godine u 23:59h na mail [email protected]. Nagradni fond za tri najbolja projekta u svakoj Slagalici je 3.500 kuna za učenike te 1.000 kuna za profesore mentore. Pratite nas na Facebook pageu Slagalica.

Nagrade za timove:

1. mjesto – 2.000 kn

2. mjesto – 1.000 kn

3. mjesto – 500 kn

Nagrade za profesore mentore:

1. mjesto – 500 kn

2. mjesto – 250 kn

3. mjesto – 250 kn

Naslov Slagalice

Vizija razvoja vijeća učenika u RH

Opis Slagalice

Prema zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi predstavnik vijeća učenika sudjeluje u radu tijela škole kada se odlučuje o pravima i obvezama učenika, ali bez prava odlučivanja. Način izbora i djelokrug rada vijeća učenika utvrđuje se statutom škole. Većina učenika nije svjesna postojanja vijeća učenika, županijskih vijeća učenika pa ni nacionalnog vijeća učenika RH. Kako to promijeniti? Kako bi vijeća učenika trebala izgledati, od izbora u razreda do nacionalnog predstavništva? Kako bi trebala biti zakonski definirana i čime bi se trebala baviti, s kojima pravima i obvezama? Kako bi se učenike moglo informirati i više uključiti u rad svojih predstavničkih tijela? Pitanja su to na koja tražimo odgovor u Slagalici ‘Vizija razvoja vijeća učenika u RH’

Izdvojeni članak

[Slagalica ’16] Osmislite online igricu za INA Junior Freshhh i osvojite vrijedne nagrade

Format dostavljanja rješenja

Rješenja se mogu dostaviti u bilo kojem formatu, od worda, powerpointa, prezija ili video formata.
U rješenju jasno naznačiti viziju razvoja razrednog predsjednika, školskog vijeća učenika, županijskog vijeća učenika i nacionalnog vijeća učenika kroz prava i obveze.

Tko bi se trebao prijaviti na ovu Slagalicu?

Ova Slagalica bi mogla biti interesantna učenicima koji sudjeluju u radu vijeća učenika te su svjesni svih prednosti i nedostataka sustava, ali i učenicima koji se jednog dana žele aktivniji uključiti u njihov rad. Isto vrijedi i za one koji često ističu sustavne probleme s kojima se suočavaju, a ne znaju kako ih riješiti.

Savjet za rješavanje Slagalice

Pročitajte Pravilnik o izboru učeničkih predstavnika (koji nikada nije potvrđen), napravite anketu u školu s učenicima koji nisu dio vijeća učenika te ih pitajte znaju li čime se vijeće bavi, te kako oni vide ulogu vijeća. Dodajte još zanimljivih pitanja u anketi koja će vam pomoći kreirati vašu strategiju razvoja. Istražite koje županija vijeća imaju poslovnik rada i kako je on napisan. Ispitajte postojeći sastav vijeća učenika u vašoj školi kroz intervjue ili anketu te iskoristite rezultate za svoju viziju. Proučite kako funkcionira sustav drugdje u Europi kroz obessu.org.

Izdvojeni članak

[Slagalica ’16] Osmislite HTC Smartphone iz budućnosti i osvojite mobitel

Info partnera

Portal srednja.hr nedavno je proslavio 5. rođendan, a redovito se nalazimo u top 30 najposjećenijih u Hrvatskoj. Najčitaniji smo news portal za mlade, a osim standardnog novinarskog izvještavanja, imamo puno projekata s kojima se bavimo. Jedan je upravo počeo, III. izdanje Slagalice, jedini case study competition za srednjoškolce u Hrvatskoj, a o njemu više pročitajte ovdje. Isto tako, već četvrti put smo organizirali Ideju godine, business plan contest za srednjoškolce. Jedna od popularnijih rubrika na portalu su Kvizovi znanja. Osmašima je od velike pomoći naš kalkulator bodova za upis u srednju, kao i ePredstavljanje škola, a isto ePredstavljanje imamo za fakultete. Nije za odmetnuti ni rubrika Ocijeni profesora, kroz koju možete dati javnu ocjenu kvalitetnim profesorima i ostaviti komentar na njihov rad. Ako nije vulgaran i bezobrazan, bit će objavljen.

___________________________________________________________________

Projekt Slagalica jedino je Case study natjecanje za srednjoškolce u Hrvatskoj, a u organizaciji portala srednja.hr. Veliko finale za tri najbolja projekta u svakoj Slagalici održava se u prostorima INA d.d. Pročitajte sve informacije o projektu ovdje, a za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem Facebooka Slagalica ili putem maila [email protected]

Druge Slagalice:

INA: Osmislite online igricu za INA Junior Freshhh i osvojite vrijedne nagrade

HTC Hrvatska: Osmislite HTC Smartphone iz budućnosti i osvojite mobitel

srednja.hr: Vizija razvoja vijeća učenika u RH

ZŠEM: Napravite digitalni marketing ZŠEM-a