Sport

Svečanom ceremonijom na riječkom Korzu sinoć su zatvorene Europske sveučilišne igre, koje su 14. dana trajale u Zagrebu i Rijeci. Više od 5.000 studenata s 409 sveučilišta i visokih škola natjecalo se u 21 sportu. Kada se na kraju podvuče crta, daleko najuspješniji bili su domaći studenti Sveučilišta u Zagrebu, koji su osvojili nevjerojatnih 26 medalja od čega je 10 zlatnog sjaja. Koliki je ogroman uspjeh zagrebačkih studenata, svjedoči podatak da je prvi pratitelj po broju odličja Sveučilište u Beogradu, koje ih je odnijelo sedam. Hrvati su najuspješniji i kao nacija. Naša su sveučilišta ukupno osvojila 31 medalju.

Provjerite koja je nacija osvojila najviše medalja na Europskim sveučilišnim igrama
Detalj sa zatvranja Igara na Korzu u Rijeci / Foto: PR

Inače na ovim, trećim po redu Europskim sveučilišnim igrama, studenti su se natjecali u badmintonu, bridžu, golfu, judu, karateu, košarci, košarci 3x3, nogometu, futsalu, odbojci, odbojci na pijesku, plivanju, ragbiju 7, rukometu, sportskom penjanju, stolnom tenisu, tenisu, šahu, taekwondou, vaterpolu i veslanju. U dva sporta, odnosno plivanju i stolnom tenisu su se po prvi puta u povijesti ovoga događaja, natjecali i studenti s invaliditetom.

Najbolje Europske sveučilišne igre do sada

Na veliki broj sportova, natjecatelja i popratnih događaja tijekom održavanja Igara, nisu ostali ravnodušni niti predstavnici krovnih međunarodnih organizacija sveučilišnog sporta.

- Rijeka, Zagreb i cijela Hrvatska mogu biti ponosni na velik uspjeh ovih Igara. Ujedinili ste tisuće ljudi u ime sporta, učinili da se osjećamo kao jedna velika obitelj i organizirali najbolje Europske sveučilišne igre u povijesti, naglasio je u svojem obraćanju prilikom ceremonije zatvaranja Igara Adam Roczek, predsjednik krovne europske akademske sportske organizacije EUSA-e.

Organizatori iz domaćih redova, smatraju da će Igre donijeti višestruku korist Hrvatskoj.

- Ova velika priča privodi se kraju na najbolji mogući način, a studentice i studenti vratit će se svojim kućama s prekrasnim uspomenama i novim prijateljima. Priča o našoj zemlji otići će sa studentima u sve krajeve Europe, a prema povratnim informacijama zadovoljstvo svih sudionika zaista je visoko. Europske sveučilišne igre ostvarile su i premašile svoje ciljeve, kako po broju sudionika tako i uspjehom cjelokupne organizacije. Ostavština ovih Igara, poput novoizgrađenog studentskog doma u Rijeci i obnovljenih u Zagrebu te brojni uređeni sportski objekti, stvari su zbog kojih je sve ovo imalo smisla, istaknuo je na Korzu prilikom zatvaranja Igara Haris Pavletić, dopredsjednik Organizacijskog odbora ESI2016.

Provjerite koja je nacija osvojila najviše medalja na Europskim sveučilišnim igrama
Detalj sa zatvranja Igara na Korzu u Rijeci / Foto: PR

Hrvati najviše medalja na Igrama; prvi pratitelji Britanci

Kao što smo već prethodno spomenuli Sveučilište u Zagrebu prema sportskim je rezultatima daleko najuspješnije na Igrama. Studentice i studenti koji su ga predstavljali osvojili su ukupno 26 odličja od čega je 10 zlata, 9 srebra i 7 bronci. Kada se tomu pribroje zlato i dva srebra Sveučilišta u Rijeci te dvije bronce predstavnika Sveučilišta u Splitu, Hrvati su kao nacija najuspješniji na igrama, s 31 medaljom.

Kada je riječ o prvim pratiteljima u konkurenciji sveučilišta na drugom mjestu se našlo Sveučilište u Beogradu sa sedam medalja, koliko ima i Ural State Mining University. Ovdje odmah naglasimo da nije primijenjivan olimpijski kriterij prema kojemu je zlato vrijednije od bezbroj ostalih medalja, nego se gledao isključivo broj odličja.

Mi ćemo se također onda držati kriterija brojnosti medalja, mada valja naglasiti da bi po ovom olimpijskom, Istanbul Aydin University sa šest medalja od čega su četiri zlata, bio na drugom mjestu.

U poretku nacija, već smo rekli da su hrvatski studenti osvojili najviše medalja, a treba naglasiti da je bilo i najviše domaćih sportaša na Igrama.

Druga nacija po brojnosti sportaša bili su Britanci, a oni su upravo drugi i po broju odličja. Osvojili su ih 28, od čega je devet zlata.

Turska su sveučilišta treća po broju odličja. Osvojili su 16 kolajni, baš kao i ruska te njemačka sveučilišta, no pola njihovih medalja su zlata.

Pogledajte tablicu deset najuspješnijih zemalja po broju medalja:

1. Hrvatska 31 (12 zlata / 10 srebra / 9 bronci)

2. Velika Britanija 28 (9 zlata / 8 srebra / 11 bronci)

3. Turska 16 (8 zlata / srebro / 7 bronci)

4. Njemačka 16 (5 zlata / 6 srebra / 5 bronci)

5. Rusija 16 (4 zlata / 7 srebra / 5 bronci)

6. Poljska 12 (2 zlata / 4 srebra / 6 bronci)

7. Francuska 11 (3 zlata / 4 srebra / 4 bronce)

8. Slovačka 9 (4 zlata / srebro / 4 bronce)

9. Srbija 8 (3 zlata / srebro / 4 bronce)

10. Bjelorusija 8 (zlato / 6 srebra / bronca)

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.