Vijesti

Ovogodišnja je norijada bila poprilično vesela, no kao i svake, i ove je godine došlo do nekoliko izoliranih incidenata. Na području grada Zagreba privedeno je 18 osoba, ali taj bi broj mogao porasti, budući da policija traži maturante koji su uzvikivali neprimjeren fašistički pozdrav za vrijeme kretanja kolone prema Bundeku. Izgreda je bilo i u ostalim hrvatskim gradovima, kako nam javljaju iz MUP-a.

Detaljan policijski izvještaj s norijade: Policija traži maturante koji su uzvikivali 'Za dom spremni'
Foto: Ivan Božić/srednja.hr

Iz Ureda glavnog ravnatelja policije dostavljen nam je detaljan izvještaj o intervencijama za vrijeme norijade, koja se u petak održala u gradovima diljem Hrvatske. Tako je na kraju, na području Zagreba dan maturanata prošao uz privođenje 18 osoba, zbog različitih oblika protupravnih ponašanja.

U Zagrebu najviše prekršitelja javnog reda i mira

- Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja podnijeti su optužni prijedlozi nadležnom Prekršajnom sudu zbog: narušavanje javnog reda i mira – protiv 12 osoba, posjedovanja i paljenja pirotehničkih sredstava – protiv 4 osobe i posjedovanja opojne droge – protiv 2 osobe, kažu nam iz Ureda glavnog ravnatelja policije. 

Ukoliko se dozna tko su, odgovarati bi mogli i zagrebački maturanti zbog fašističkih uzvika na ulici za vrijeme kretanja kolone prema Bundeku. 

- Zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (uzvik 'Za dom spremni' više osoba u skupini) provodi se kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja počinitelja, kažu nam iz MUP-a. 

U više je navrata morala intervenirati i hitna medicinska pomoć radi alkoholiziranosti, a kako javlja MUP, 12 osoba je hospitalizirano zbog trovanja alkoholom i tjelesnih ozljeda do kojih je došlo zbog naguravanja, tučnjave i padova. Oštećeno je staklo na jednom izlogu i jedan semafor te se provodi kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja počinitelja, a radi savladavanja otpora protiv četiri osobe uporabljena su sredstva prisile.

Istrage još u tijeku

Prekršaja je za vrijeme norijade, osim u Zagrebu, bilo i u ostalim hrvatskim gradovima. Poznato je već kako je u Karlovcu u tučnjavi jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede (prijelom nosne kosti), zbog čega je kriminalističko istraživanje u tijeku. 

- U Zaboku je podnesen optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira, a zbog tučnjave između dvije osobe u alkoholiziranom stanju. U Zadru je protiv jedne osobe podnijet Optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira. U Rijeci su oštećena dva stakla na dva autobusa, a provodi se kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja počinitelja, kazali su nam iz policije. 

Za kraj, podsjećamo, u Zagrebu je posla imala i vatrogasna služba, nakon što je jedan od maturanata u suho raslinje na obali Save bacio signalnu raketu, što je izazvalo požar. Više o tom incidentu možete pročitati ovdje.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.